STREETDANCE

LESTIJDEN

Maandagen

16:00 - 17:00   5 tot 10 jaar

17:00 - 18:00   vanaf 11 jaar

  

Woensdagen

16:00 - 17:00   5 tot 8 jaar

17:00 - 18:00   9 tot 12 jaar

Vrijdagen

20:00 - 21:00 Hip Hop - vanaf 12 jaar

STREETDANCE

 

Wat is Streetdance?

Zo’n twintig jaar geleden werden er door de mensen in arme wijken van New York straatfeesten georganiseerd omdat ze geen geld hadden om naar discotheken te gaan. Op deze zogenaamde Streetdances kon iedereen dan toch even helemaal uit z’n bol gaan. Gaandeweg werden de feesten groter en werden er hele wijken bij betrokken. Zo ontstonden de Blockdances. Uiteindelijk werden de feesten zo groot dat ze niet meer op de straten van New York konden worden gehouden en moest men verhuizen naar parken. Deze feesten kregen de toepasselijke naam Parkdances.

 

In de loop der tijd ontstonden er op deze feesten allerlei nieuwe dansen zoals de filadance, waarbij je je broekspijpen iets omhoog tilt. Zodat iedereen kan zien wat voor merk schoenen je aan hebt, en de Chickendance, een dans waarbij je met je hoofd heen en weer swingt. Deze streetdances vonden hun weg naar de discotheken en worden tegenwoordig gebruikt om een aerobics workout te geven. In Amerika is dit de meest populaire vorm van aerobics. Je krijgt een warming-up, een cooldown en daartussen is het swingen geblazen.

 

Alle elementen van het gewone aerobics zitten verwerkt in allerlei danspasjes die je daarna natuurlijk ook in discotheken kunt gebruiken. De richting waarin wij lesgeven is streetdance -MTV-. Deze hedendaagse vorm van dansen is gebaseerd op videoclips, die je ziet op tv, o.a. van MTV. Hierbij leer je op een eenvoudige manier dansen en bewegen op eigentijdse muziek, waaronder R & B, Popmuziek en Mellow-House.

 

Enkele vormen van streetdance die wij toepassen in onze lessen zijn:

 

  • Urban dance

  • Hip Hop

  • Bollywood

  • Popping

 

Wat leer je van deze lessen:

De lessen werken ontspannend door de muziek en zijn erg goed voor grove motoriek, voor jong en oud. Omdat je de combinaties moet onthouden en ook nog moet uitvoeren wordt de coördinatie gestimuleerd.

 

Opbouw van de Streetdance les:

De les wordt begonnen met een korte opwarming, van 15 minuten, om blessures te voorkomen. Hier worden spier opwarmende oefeningen en pasjes voor gebruikt. Hierna worden de verschillende dansjes stap voor stap uitgelegd en geoefend. Aan het einde van de les worden de dansjes weer herhaald. De les wordt afgesloten met een cooldown. De duur van een les is 60 minuten. Elke docentheeft de vrijheid om van een Streetdance les een creatief programma te maken.

 

Voor wie is de les geschikt?

Streetdance is voor iedereen, je hoeft geen speciale dans basis te hebben. Vanaf 5 jaar is het mogelijk om aan Streetdance te doen. Dit zijn de kinder Streetdance groepen. De lessen worden gegeven aan verschillende leeftijds categorieën, waaronder 5 jaar, 9 jaar, 11 jaar, en volwassenen. De lessen worden op de verschillende groepen aangepast door andere bewegingen en muziek te gebruiken. Zo kan iedereen het leren en er plezier in hebben.

 

Kleding, schoenen en accessoires:

Dit is nou het leuke van Streetdance dat iedereen kleding aandoet waar je graag in danst. De voorkeur van ons gaat uit naar aansluitende kleding, omdat je daardoor goed kan zien of je de bewegingen juist uitvoert. Te denken valt aan een strak T-shirt en een legging. Maar als je wilt mag je ook zelf kiezen.bv. dezelfde kleding die je draagt bij het uitgaan, of misschien makkelijke kleding, niet te warme kleding, want van dansen krijg je het al warm zat. Ook mag je allerlei accessoires dragen, zoals petten, mutsen, brillen en sjaals enz. voor de sfeer. En voor je voeten: gympen of gewone schoenen (die je in ieder geval niet buiten draagt), maar op blote voeten kan ook.

 

Dans uitvoering en open lessen:

Ieder seizoen verzorgen wij uitvoeringen in ons eigen theater. De dans/aerobiczaal bouwen we dan om met stoelen, gordijnen en spots. Ook zullen er open lessen georganiseerd worden. Informatie over deze activiteiten zal tijdig bekend worden gemaakt, en via de info borden in de scholen worden verstrekt.